مهمترین اصول طراحی سازه ساختمان
یکی از شاخه های علوم مهندسی طراحی سازه ساختمان می باشد. علم طراحی مهندسی این توانایی را دارد که یک سازه با ساختار مقاوم و محکم همراه با قابلیت های مهندسی بسیار زیبا را طراحی و اجرا کند.
باید تمامی مراحلی را که سازه طراحی می شود بسیار دقیق و درست بررسی و ارزیابی کرد.
ساخت یک سازه باید به گونه ای باشد که تحمل بارهای اضافی را داشته باشد و در برابر هرگونه آسیب بسیار مقاوم باشد و نکته ی بسیار مهم و حائز اهمیت این است که آنها باید در یک دوره بسیار طولانی پایدار بمانند.
هدف از طراحی سازه ساختمان ساختارهایی محکم است که پایداری خود را بعد از گذشت قرن ها نیز حفظ کند. برای مثال بسیاری از آثار باستانی با گذشت ها قرن ها هم چنان ثابت مانده اند، این نشان از طراحی درست یک سازه می باشد.
توجه داشته باشید که کوچکترین بی دقتی و انحراف در اصول استاندارد باعث می شود در طراحی سازه ساختمان مشکل ایجاد شود و نتوان ساختمان های امنی را در برابر ضربه ساخت و همین امر می تواند پیامدهای بسیار جدی را به دنبال داشته باشد.
طراحی سازه ساختمان و مراحل آن
طراحی سازه ساختمان شامل ۳ مرحله می باشد که عبارتند از:
- برنامه ریزی: هنگامی که یک سازه طراحی می شود مهم ترین و اصلی ترین مرحله برنامه ریزی می باشد، در این مرحله وسیله های مورد نیاز، عواملی که ممکن است بر طراحی سازه ساختمان تاثیر بسیاری داشته باشند را بررسی می کنند و با برنامه ریزی ابعاد سازه، طرح ابتدایی و نهایی سازه را به دست می آورند. البته این مرحله تماما با مشورت و راهکارهای پیشنهادی مهندسان انجام می شود. بسیار مهم است که در هنگام طراحی سازه به مسائلی مانند زیبایی شناسی و تناسب بین طرح سازه و فرهنگ جامعه، بودجه، مجوزهای قانونی و محیط زیست توجه ویژه ای داشته باشید.
سعی کنید هر مسئله ای که ممکن است برای طرح شما مشکل ایجاد می کند را بررسی کنید و برای آن راه حل های مناسب و کاربردی تعیین کنید.
- دومین مرحله طراحی سازه برنامه ریزی دقیق و ارائه طرح اصلی می باشد. در این مرحله کار طراحی سازه معمولا از طریق نقشه کشی فیزیکی و کار با نرم افزارهای رایانه ای دنبال می شود.
- در سومین مرحله از ساخت سازه کار ساخت و ساز آغاز می شود. هر آنچه برای شروع کار نیاز باشد را فراهم می کنند که عبارتند از: تجهیزات، ماشین آلات، نیروی کار و مواد اولیه.
در این قسمت مهندس سازه بر همه مراحل نظارت دارد، در اینجا تیم نظارت بر مشکلات و بررسی چالش ها و پیشنهاد راهکار ها را برعهده دارند.
بعضی از سازه بسیار سخت و پیچیده می باشند و باید حتما توسط یک تیم ناظر حرفه ای بررسی شود.
مهم ترین نکته در طراحی سازه ساختمان تخصص و مهارت می باشد. هنگام ساخت سازه باید تمامی استانداردهای ساخت و ساز و مسائل مربوط به زیست محیطی را رعایت کرد.
با استفاده از فرمول های مهندسی می توان میزان فشاری که بر ستون ها و ساختمان وارد می شود را محاسبه می کنند. به علت اینکه در هنگام ساخت سازه باید از نرم افزار های مهندسی استفاده کرد بسیار مهم است که یک متخصص نرم افزار و برنامه های رایانه ای نیز در پروژه حضور داشته باشد.
در هنگام طراحی سازه ساختمان می توان از مواد اولیه فلزی و غیر فلزی استفاده کرد، لازم به ذکر است که به علت محاسبات ریاضی که انجام میگیرد توجه به جنس ماده و خاصیت فیزیکی و مکانیکی ماده بسیار مهم است.
بعضی بناها ممکن است طرحی غیرمتعارف و مدرن داشته باشد در این صورت باید در محاسبات بسیار دقیق بود و باید مواد ساختمانی دارای کیفیت و استحکام بالا باشند زیرا پایه های اصلی باید تحمل وزن سازه را داشته باشند و این امر در طراحی سازه ساختمان یک عامل بسیار مهم می باشد.
یکی دیگر از ارکان مهم طراحی سازه محل قرارگیری ستون ها در زاویه های مختلف و اندازه و ابعاد آنها می باشد.
چه عواملی در طراحی سازه ساختمان نقش مهم و حیاتی را دارند؟
در طراحی سازه ساختمان بعضی از عوامل بسیار نقش مهم و حیاتی را ایفا می کنند که عبارتند از:
- نحوه پیاده سازی نقشه
- تخمین قیمت طراحی سازه
- نوع سازه
- رعایت تمامی اصول ها و استانداردها
- دریافت مجوز جهت ساخت و ساز
- محاسبه هزینه های کارگران و پیمانکاران در پروژه
نکاتی که در مورد سازه های ساختمانی مهم هستند
برای این که سازه ساختمانی به خوبی و با کیفیت بالایی ساخته شوند باید تمامی نکات لازم را در مورد طراحی سازه رعایت کرد. برای مثال در هنگام طراحی سازه هایی که بتنی هستند بعضی از عوامل مانند محاسبه ضرایب ترک خوردگی، رسم انواع دیوار برشی، تنظیمات مورد نیاز در طراحی سازه بتنی و اجرای آن و در آخر حتما تمامی موارد مورد نیاز برای برش دیوار را کنترل کنید.
عوامل دیگری که در طراحی سازه های ساختمانی بسیار مهم می باشند عبارتند از:
- محاسبه متراژ زمین
- تعیین نوع فوندانسیون ساختمانی
- محاسبه متراژ زمین
- تعیین نوع سازه
- تعیین محل اجرای پروژه
- تعیین تعداد طبقات سازه ساختمانی
- محاسبه حقوق دریافتی کارکنان
- اجرای آیین نامه ها و رعایت استانداردها
- روش های اجرایی
- طراحی تمامی سازه هایی که با لوله کشی آب و فاضلاب و موتورخانه و پکیج ارتباط دارند.
به یاد داشته باشید که تمامی این نکات در طراحی سازه نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند و اگر در هر کدام از آنها کوتاه کنید و جدیت لازم را نداشته باشید ممکن است خسارت های جبران ناپذیری را به پروژه شما وارد کند.
بدون دیدگاه