سازه ساختمانی پیش تنیده یکی از انواع سازه
سازه ساختمانی پیش تنیده یکی از انواع سازه
سازه ساختمانی پیش تنیده یکی دیگر از انواع سازه است. بتن با اینکه مقاومت فشاری بالایی دارد که از مزیتهای آن محسوب میشود، ولی در برابر تنشهای کششی عملکرد خوبی ندارد. به همین دلیل از بتن بیشتر به عنوان مصالح بنایی استفاده میشود. در تئوری پیشتنیدگی، از اعمال فشار دائمی، قبل از اعمال بارهای بهرهبرداری، برای کاهش و یا از بین بردن تنشهای کششی استفاده میشود. با کابل کشیدهشده فولادی و مهار کردن آن از دو طرف، تنش فشاری دائمی در بتن ایجاد میشود. در بخشهای پیشتنیده با جا به جایی موقعیت کابل، مقدار و توزیع تنش فشاری قابل کنترل است.
سازه پیش تنیده از اجزایی شامل: بتن پیشساخته، مجاری محافظ، پوششهای ضد خوردگی یا دوغاب و رشتهها یا میلگردهای فولادی ضد زنگ که قبل از ساخت و یا در حین ساخت تحت کشش قرار میگیرند، تشکیل میشود. در بحث مجاری محافظ، فولاد پیشتنیده را در جای خود قرار میدهند و با این کار باعث میشوند که فولاد در صورت لزوم و پس از اعمال نیروی کششی به بتن، قابلیت جنبشی لازم را داشته باشد.
اجرای سازه بتنی پیش تنیده
این سازهها در کارخانه ساخته و به محل مورد نظر انتقال دادهمیشوند. رشتههای پیشتنیده به شکلی که در نقشه مشخص شده، نصب میشوند و عملیات بتنریزی انجام میشود. رشتهها کشیده شده و وقتی که مقاومت لازم که بین ۳۰۰۰-۳۵۰۰ psi است به دست آمد، قفل میشوند.
پیشتنیدگی انواع مختلفی مانند: آزاد و چسبیدهدارد. در حالت آزاد، کابل یا میلگرد فولادی با بتن اطراف چسبندگی ندارد و این سیستم معمولاً به صورت تک رشتهای است. در سیستم چسبیده دو یا چند رشته از درون یک مجرای محافظ فلزی یا پلاستیکی عبور داده میشود . این مجرا از قبل در بتن کار گذاشتهمیشود.
سازه ساختمانی فضاکار یا فضایی در معماری
سازه ساختمانی فضاکار یکی دیگر از انواع سازه است. این سازه یک سیستم خرپای سه بعدی است که از هر دو جهت، دهانههای آن گسترش پیدا کردهاند و اجزای آن تحت کشش و فشار قرار دارند. از منظر ریختشناسی، سازه فضاکار مجموعه سازههای مشابهی است که شامل: شبکهها، طاقها، برجها، شبکههای کابلی، سیستمهای پوستهای و غشایی، سازههای تاشونده و ترکیبات کش بستی میشود. معمولاً از این سیستم برای ساخت سازههایی که نیاز به ستون ندارند استفاده میکنند.
سازه فضاکار از اجزایی شامل گرهها، اعضاء بدنه اصلی شامل پروفیلها و تکیهگاهها تشکیل شدهاست. گرهها برای اتصالات استفاده میشوند. عمدهترین مقاطع بکار رفته در سازههای فضاکار مقاطع دایرهای، به صورت توپر یا توخالی، و مقاطع نبشی یا قوطی است. شکل و موقعیت تکیهگاهها در سازههای فضاکار، تأثیر زیادی در توزیع نیروها دارد.
سازههای فضاکار از نظر ساختار انواع مختلفی دارند:
- شبکههای دو لایه
- شبکههای سه لایه
- سازههای چلیکی
- سازه های گنبدی
- سازههای تاشو
- سازههای باد شو
- سازه های ماهوارهای
- سازههای پلهای فضاکار
علاوه بر این، سازههای فضاکار از نظر مصالح هم به دستههای: سازههای فولادی، سازههای آلومینیومی و سازههای چوبی تقسیم میشود.
مزایای سازه فضاکار
مزایای سازه فضاکار به شرح زیر هستند:
- کاهش زمان ساخت
- عبور تأسیسات از داخل سازه اجرا شده
- نداشتن محدودیت دهانه در سازههای فضاکار
- وزن کم
- ایمنی بالای سازه
- مقاومت بالا در برابر حوادثی همچون: آتشسوزی، طوفان، انفجار و …
- دارا بودن قابلیت باز و بستن مجدد سازه
بدون دیدگاه