سازه چیست؟
سازه چیست؟
درست مانند بدن انسان که استخوانبندی دارد و بقیه اعضا و جوارح بر رو و یا درون آن قرار دارند و این استخوانبندی از اعضای بدن حمایت میکند، در ساختمانسازی هم سازه همین نقش را ایفا میکند. اما سازه ساختمان چیست؟ سازه حکم اسکلت را دارد و بقیه مصالح ساختمانی سازه را در بر میگیرند و باعث تقویت آن میشوند. استحکام سازه باید در حدی باشد که بتواند باری که به آن وارد میشود را هم تحمل کرده و هم به درستی انتقال دهد.
در سازه های معماری، نیرو با بار از تیرچه به تیر اصلی و از تیر اصلی به ستونها منتقل میشود؛ ستونها نیز این نیرو را به پی ساختمان انتقال میدهند. پس پی ساختمان، سازه ای برای تحمل بارهای سازه ای و توزیع بارها بر روی زمین است. سازه، اولین بخش از بنا کردن ساختمان است. ابتدا سازه طراحی و اجرا میشود و بعد بقیه قسمتهای ساختمان اجرا میشود.
در بنا کردن ساختمان از سازههای مختلفی استفاده میشود؛ سازه باید به درستی اجرا شود و استفاده از مصالح باکیفت هم روی کیفیت و پایداری سازه نهایی تأثیرگذار است. قبل از انتخاب سازه، توجه به مطالعات فاز صفر هم پیشنهاد می شود.
انواع سازه در معماری
انواع سازه های ساختمانی بر اساس مصالح مورد استفاده و روش پیادهسازی به دستههای مختلفی تقیسم میشوند:
سازه ساختمانی آی سی اف (ICF)
سازه ساختمانی ال اس اف (LSF)
سازههای ساختمانی پانلی
سازه ساختمانی پیش تنیده
سازه ساختمانی فضاکار یا فضایی
در ادامه هر یک از انواع سازه ها را به صورت دقیقتر مورد بررسی قرار میدهیم.
سازه ساختمانی آی سی اف (ICF) در معماری
یکی از انواع سازه در ساختمان سازی، سازه ساختمانی آی سی اف که مخفف Insulating Concrete Formwork است، به عنوان قالبهای عایق ماندگار شناخته میشود. در این مدل، از دیوارهای بتنی که شامل قالب بتنی دائم میباشد، استفاده میکنند. این قالبها پس از اینکه بتنریزی انجام شد، بخشی از دیوار به حساب آمده و نقش عایق حرارتی را دارند. این مدل از سازه های جدید ساختمانی در ایران، تا حدودی در دستهی انواع سازه های بتنی قرار میگیرد.
سیستم آی سی اف از اجزایی مانند: پلی استایرن منبسط شونده، رابطهای اتصالدهنده پلی استایرنهای دو طرف دیوار، میلگردهای افقی و عمودی و بتن تشکیل شدهاست. رابطها میتوانند یا از جنس پلی استایرن منبسطشونده باشند و یا از موادی مانند: پلی پروپیلن با دانسیته بالا، پلی استایرن با مقاومت بالا، ورق گالوانیزه و یا میلگرد باشند. این رابطها از نظر ابعاد و تعداد باید طوری باشند که بتوانند بار ناشی از بتنریزی و بتن تازه را تحمل کنند. بتنی که در سیستم آی سی اف استفاده میشود باید حداقل از رده C10 باشد و اسلامپ آن هم باید بین ۱۰۰-۱۵۰ میلیمتر باشد.
بدون دیدگاه