مراحل طراحی و ساخت تصفیه خانه فاضلاب چگونه است؟
طراحی و ساخت تصفیه خانه فاضلاب یکی از مهم ترین کارها در محیط های صنعتی و مسکونی می باشد که در بسیاری از مواقع لازمه دریافت مجوز شروع فعالیت برای برخی از کسب و کارها است. با توجه به خطرات بسیار بزرگی که ورود پساب های بهداشتی و صنعتی به محیط زیست به همراه دارند، ساخت تصفیه خانه فاضلاب صنعتی کاملا ضروری می باشد.
دلایل اهمیت طراحی و ساخت تصفیه خانه فاضلاب
آب ورودی به کارخانجات و محیط های مسکونی به مرور به انواع مواد آلی و آلاینده آلوده شده و در نهایت به فاضلاب های بسیار خطرناک تبدیل خواهند شد. ورود این مواد آلی به محیط زیست باعث شیوع بیماری های واگیردار و آلوده شدن سفره های آب زیرزمینی خواهند شد. به همین خاطر، در بسیاری از محیط های صنعتی و مسکونی طراحی و ساخت تصفیه خانه یک امر ضروری می باشد.
به عنوان مثال، برای صدور مجوز شروع فعالیت کشتارگاه ها ساخت تصفیه خانه یکی از مهم ترین گام ها می باشد. علاوه براین، در محیط های بیمارستانی و مراکز درمانی نیز استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی الزامی می باشد تا مانع از ورود فاضلاب های آلوده به طبیعت گردد.
علاوه براین، خشکسالی و کاهش منابع آب در تمام دنیا یکی از بزرگترین مشکلات بوده و به همین خاطر، تا حد امکان لازم است فاضلاب ها تصفیه شده و در سایر محیط ها مورد استفاده قرار گیرند. به عبارت دیگر، با ساخت تصفیه خانه فاضلاب صنعتی و بهداشتی می توان کیفیت فاضلاب را تا حد مطلوبی افزایش داد و در سایر محیط ها استفاده نمود.
پارامترهای طراحی و ساخت تصفیه خانه فاضلاب
فاضلاب تولید شده در هر یک از محیط های صنعتی و مسکونی دارای ویژگی های متفاوتی می باشد که بر همین اساس لازم است از روش های مناسب برای تصفیه استفاده نمود. در نتیجه می توان گفت بررسی پارامترهای طراحی تصفیه خانه فاضلاب از مهم ترین گام ها می باشد که زیر نظر افراد حرفه ای در این حوزه باید شناسایی شوند. از مهم ترین پارامترهای طراحی تصفیه خانه فاضلاب می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- شرایط محیطی مکان راه اندازی تصفیه خانه از نظر دما، مساحت و تماس با نور و غیره
- نوع مواد آلی موجود در فاضلاب
- میزان فاضلاب ورودی به تصفیه خانه در بازه های زمانی مشخص
- کیفیت مورد نیاز برای فاضلاب خروجی از مرحله تصفیه
- مقدار ذرات جامد معلق در فاضلاب
- نوع فاضلاب (صنعتی یا بهداشتی یا کشتارگاه)
- میزان ذرات کلوئیدی و چربی و روغن موجود در فاضلاب
- مدت زمان مورد نیاز برای تصفیه فاضلاب
- هزینه و بودجه اختصاص یافته برای راه اندازی تصفیه خانه فاضلاب
- نوع آلاینده های موجود در فاضلاب
- بررسی نیاز یا عدم نیاز به حذف فلزات سنگین در فاضلاب
- تعداد نیروهای انسانی مورد نیاز برای فعالیت در تصفیه خانه
با توجه به پارامترهای فوق و دسته بندی فاضلاب ها در دو گروه صنعتی و بهداشتی، فرآیندها و بخش های متفاوتی را برای طراحی تصفیه خانه فاضلاب می توان در نظر گرفت.
طراحی و ساخت تصفیه خانه صنعتی
از خطرناک ترین فاضلاب هایی که ورود آنها به طبیعت یک تهدید جدی به شمار می رود می توان به پساب تولید شده در واحدهای صنعتی، پالایشگاه ها و کارخانجات پتروشیمی اشاره نمود. وجود مواد آلی بسیار مضر و فلزات سنگین و مواد سمی موجود در این فاضلاب های از بزرگترین نگرانی ها برای فعالان محیط زیست محسوب میشود.
به همین منظور لازم است در طراحی و ساخت تصفیه خانه صنعتی مراحلی را قرار داد که تا حد امکان آلاینده را تجزیه و تصفیه گردند. در طراحی پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی روش ها و گام های مختلفی در نظر گرفته میشود که عبارتند از:
- تصفیه فیزیکی فاضلاب و حذف ذرات جامد معلق با کمک تجهیزاتی از قبیل آشغالگیر مکانیکی و دستی، فیلتراسیون
- تصفیه شیمیایی فاضلاب صنعتی با استفاده از مواد منعقدکننده برای حذف ذرات کلوئیدی، چربی و روغن و جمع آوری مواد لخته شده بر روی سطح فاضلاب با کمک اویل اسکیمر
- تصفیه بیولوژیکی فاضلاب و استفاده از روش های لجن فعال و حذف مواد آلی به کمک باکتری و میکروارگانیسم های هوازی و بی هوازی
لازم به ذکر است که طراحی و ساخت تصفیه خانه فاضلاب صنعتی نیاز به دقت بالایی داشته و لازم است استانداردهای متعددی مد نظر قرار گیرد. در طراحی تصفیه خانه صنعتی لازم است BOD، COD، FOG، PH و TOC مد نظر قرار گرفته شود تا بهترین تجهیزات و روش ها برای تصفیه انتخاب و استفاده شوند.
فاضلاب تولید شده در محیط های مسکونی و بیمارستان ها و مراکز درمانی بخاطر آلوده شدن با مواد شوینده و مواد ضدعفونی و غیره، خطرات زیادی را برای طبیعت به همراه دارد. از مهم ترین خطرات ورود این نوع فاضلاب بدون تصفیه به محیط زیست، شیوع بیماری های واگیردار می باشد.
به همین منظور لازم است طراحی تصفیه خانه فاضلاب بهداشتی به اندازه محیط های صنعتی جدی گرفته شود. در طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی نیز از تجهیزات و روش های مختلفی استفاده میشود که تا حد زیادی شبیه به نوع صنعتی می باشند. از مهم ترین بخش ها در تصفیه خانه فاضلاب بهداشتی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تصفیه فیزیکی فاضلاب با کمک آشغالگیر دستی، آشغالگیر زوج توری و مکانیکی و حذف ذرات جامد معلق
- هوادهی فاضلاب با کمک هواده عمقی یا دیوفیوزر، هواده سطحی و شناور و تزریق هوا به استخرهای تصفیه برای انجام فرآیندهای بیولوژیکی و حذف مواد آلی
- ساخت حوضچه های ته نشینی به منظور ته نشین شدن لجن تولید شده در فرآیندهای تصفیه بیولوژیکی
- استفاده از کلاریفایر و پل های لجن روب برای جمع آوری لجن ته نشین شده در کف تصفیه خانه
- تصفیه شیمیایی فاضلاب بهداشتی به کمک کلرزنی و تزریق گاز ازون و زلال سازی فاضلاب
بدون دیدگاه