ویبره زدن بتن چیست؟

ویبره زدن بتن چیست؟

ویبره زدن بتن چیست؟

ویبره زدن بتن چیست؟

ویبره و تراکم به عنوان فرآیندی توصیف می‌شود که هوای محبوس شده از بتن تازه را دفع می‌کند و ذرات سنگدانه را به هم می‌چسباند تا چگالی بتن افزایش یابد.

بعضی از آنها کوچک هستند و با استفاده از سوخت بنزین یا با باتری کار می‌کنند، در حالی که برخی دیگر سیم‌ دار بوده و با برق کار می‌کنند. انتخاب ویبراتور مناسب می‌تواند به بتن شما برای پایداری و نگهداری طولانی مدت کمک شایانی کند.

اهمیت ویبره زدن بتن

ارتعاش و ویبره زنی بتن از اهمیت حیاتی برخوردار است زیرا با از بین بردن هوا و کنار هم قرار گرفتن سنگدانه‌ها، چگالی و مقاومت بتن را افزایش می‌دهد.

ارتعاش به سیمان و ذرات سنگدانه موجود در بتن نظم می‌بخشد.

ویبره زدن به بتن در دستیابی به پیکربندی ایده آل کمک می‌کند. پیکربندی مناسب به معنای کاهش هر چه بیشتر فضاهای خالی است. این کار منجر به ایجاد یک مخلوط بتنی متراکم و فشرده می‌شود و ساختار بتن را مستحکم‌ تر و با دوام‌ تر می‌کند. بتنی که ویبره نشده باشد پُر از منافذ هوا است که نتیجه ‌اش ضعف در ساختار بتن است.

فواید ویبره زنی بتن

سنگدانه‌های درشت از نظر اندازه نامنظم بوده و حفره‌هایی در آن وجود دارد. برای پُر کردن حفره‌ها از سنگدانه‌های ریز و خمیر سیمانی استفاده می‌شود.

کوچکترین ذرات سیمان نیز دارای حفره‌های هوایی هستند که با آب پُر می‌شوند.

حتی پس از پُر کردن مخلوط با آب، هنوز هم احتمال وجود هوا هست.

وجود فضاهای خالی در بتن منجر به جداشدگی (Segregation) و آب انداختگی (Bleeding) می‌شود. همچنین، عدم ویبره به افزایش ترک و کرمو شدن بتن منجر می‌شود.با ویبره زدن بتن دیگر نیازی به کاهش نسبت آب به سیمان نیست.

افزودن آب کمتر از مقدار مورد نیاز خطر حجم خالی آب را کاهش می‌دهد که کارآیی بتن را به خطر میندازد. ویبره زنی تنها راه برخورداری از یک طرح اختلاط ایده آل است، بدون آنکه کارپذیری بتن به خطر بیفتد!

روش‌های ویبره زنی بتن

  • ویبره زدن قالب : ویبره قالب معمولاً در ساخت بتن پیش ساخته استفاده می‌شود و شامل نصب ویبراتور در خارج از قالب‌های بتنی است. برای بتن ریزی‌های بزرگ، ویبراتورهای قالب باید ۲ متر با قالب فاصله داشته باشد.
  • ویبره زدن سطح : ویبراتورهای سطح، لرزاننده‌های بزرگی هستند که به صورت دستی به سطح بتن ریخته شده هدایت می‌شوند. این روش به عمق ۱۵ سانتی‌متر یا کمتر محدود می‌شود اما یک سطح صاف را فراهم می‌کند که به ویژه در صورت اهمیت ظاهر بتن، روشی مناسب محسوب می‌شود.
  • ویبره زدن داخلی : ویبراتورهای داخلی متداول‌ترین روش ویبره زنی بتن هستند. کار با آنها نسبتاً ساده است، کارگر به سرعت شیلنگ ویبراتور را در بتن مرطوب داخل کرده و سپس آن را به آرامی خارج می‌کند.

روش صحیح ویبره زدن بتن

راهنمای گام به گام ویبره زنی بتن به شرح زیر است:

مرحله ۱: اندازه سری مناسب را انتخاب کنید

اگرچه تشخیص آن فقط با یک نگاه دشوار است اما تفاوت سرهای لرزاننده می‌تواند تأثیر عمده‌ای در میزان تراکم داشته باشد.

به عنوان مثال، برای دستیابی به کمترین سطح تراکم بتن باید از هد با قطر ۲۰ تا ۳۰ میلی‌متری استفاده شود. چنین هد برای بتن در بخش‌های نازک مناسب خواهد بود. ممکن است سری ۳۵ تا ۴۰ میلی‌متر برای ویبره ستون‌ها مناسب است. سرانجام سری ۵۰ تا ۷۵ میلی‌متر برای حداکثر سطح تراکم در بتن ریزی سقف‌ها کاربرد دارد.

مرحله ۲: طرز کار ویبره دستی را یاد بگیرید

پس از انتخاب سری مناسب، ویبره زدن بتن را شروع کنید. برای این منظور، شما باید از قبل وسائل ایمنی مناسب را تهیه کنید. در بیشتر مواقع، کسانی که در داخل بتن کار می‌کنند باید همیشه از چکمه‌های مخصوص استفاده کنند. همچنین کلیه افراد باید از دهان، چشم و دست خود محافظت کنند. ویبراتور را روشن کرده و به اولین نقطه کار بروید.

هنگامی که بتن شروع به پُر کردن آن فضا کرد، ویبراتور را وارد بتن کرده و برای ۵ تا ۱۵ ثانیه در جای خود نگه دارید. پس از آن، می‌توان ویبراتور را به آرامی خارج کرد و به نقطه بعدی منتقل کرد. نقطه بعدی باید حدود ۵۰ سانتی‌متر از نقطه اولیه فاصله داشته باشد. این روند باید ادامه یابد تا زمانی که کل سطح بتنی به درستی ویبره شود.

هرگز نباید ویبراتور بتنی خود را به زور داخل مخلوط بتن تازه کنید! در عوض، اجازه دهید ویبراتور با وزن خودش داخل بتن برود.اگر ویبراتور به خودی خود فرو وارد بتن نمی‌شود، این ممکن است نشان دهنده کارآیی کم مخلوط بتنی باشد (سفت بودن بتن).

طرز کار ویبره بتن

دو نوع ویبراتور داریم، یکی بنزینی و دیگری برقی است. نوع بنزینی دارای موتور بزرگی است که به یک شیلنگ وصل شده است.

نوع برقی دارای موتور کوچکی و به مانند مدل بنزینی به یک شیلنگ وصل شده است.

نوع بنزینی نیاز به منبع برق ندارد و استفاده از ان راحت‌تر است اما مدل برقی سبک‌تر بوده و قدرت بیشتری دارد.

طرز استفاده از دستگاه ویبراتور بتن بسیار ساده است. بعد از روشن کردن دستگاه، می‌توان میزان لرزش نازل شیلنگ ویبراتور را تنظیم کرد. نازل با سَری ویبراتور داخل بتن می‌رود تا روند جداسازی هوا از مخلوط را به انجام دهد.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

افزونه "فرم تماس 7" نصب یا فعال نشده است