وال مش (wallmesh) دیوار چیست؟
امروزه جهت مهار کردن دیوارهای غیر سازهای و لرزهای در ساختمان ها راهکارهای جدیدی ارائه شده است. یکی از این روش های نوین، وال مش نام دارد.
این روش در رده تکنولوژی کامپوزیت های سیمانی مسلح شده با پارچه می باشد. استاندارد ها و محاسبات مرتبط با آن در ACI 549 ارائه شده است. وال مش در واقع یک روش جایگزینی برای روش سنتی وال پست در مهار لرزهای دیوارها می باشد.
اکنون قطعا سوالاتی راجع به نحوه اجرا وال مش برای شما پیش خواهد آمد. سوالاتی از جمله این که اصلا وال پست چیست؟ چرا در ساختمان از وال پست استفاده می شود؟
نحوه اجرای وال مش یا وال پست مش در ساختمان چگونه می باشد؟ جهت پاسخ به سوالات فوق تا پایان این مطلب همراه ما باشید تا به طور کامل با روش وال مش آشنا شوید.
وال پست چیست و چرا در ساختمان وال پست اجرا می شود؟
به طور حتم بار ها نام وال پست را شنیده اید یا در برخی از پروژه های ساختمانی آن را مشاهده کرده اید، اما در رابطه با کاربرد و معنای آن اطلاعاتی ندارید. هنگامی که می خواهند یک ساختمان را اجرا کنند در مرحله نخست به ساخت اسکلت آن می پردازند. پس از اجرای اسکلت ساختمان، مراحل دیوار چینی آغاز می شود.
در مرحله دیوار چینی، دیوارهای اطراف ساختمان را در بین دو ستون قرار می دهند. در نقاطی که باید پنجره و در نصب گردد، دیواری قرار نمی دهند. زمانی که زلزله رخ می دهد و ساختمان در حال ارتعاش می باشد، اگر دیوار ها و اسکلت ساختمان به طور یکپارچه با یکدیگر عمل نکنند، قطعا شاهد خسارات بسیار بیشتری خواهیم بود.
به همین دلیل جهت عملکرد بهتر، محافظت بیشتر دیوار ها و اسکلت ساختمان از کلاف هایی استفاده می کنند که به آن ها وال پست می گویند.
در واقع وال پست نوعی کلاف نگهدارنده است که دارای انواع مختلفی می باشد. هنگامی که از وال پست ها استفاده می کنند، دیوار با اسکلت ساختمان درگیر می شود که در نتیجه ی آن دیوار ها از استقامت بسیار خوبی برخوردار خواهند شد.
به این نکته مهم توجه کنید که وال پست در تحمل نیرو های زلزله هیچ نقشی نخواهد داشت. در حقیقت هنگام وقوع زلزله از خراب شدن دیوار ها حفاظت می کند. انواع مختلف وال پست به شرح زیر می باشند.
- وال پست قائم
- وال پست افقی
چه زمانی از وال پست قائم استفاده می کنیم؟
در پاسخ به سوال فوق باید بگوییم که هنگامی که دهانه ها از حد معمول بزرگتر باشند و امکان جوش دادن دهانه های تیر طبقه های پایین تر به زیر تیرهای طبقات بالا وجود داشته باشد از وال پست قائم یا وادار استفاده می کنند.
“به طور کلی از انواع مختلف پروفیل فولادی به عنوان وادار جهت مهار و همبستگی دیوارها با اسکلت ساختمان استفاده می کنند.”
به بیانی راحت تر می توان گفت این کلاف ها نوعی کمک کننده برای دیوارهای یک سازه محسوب می شوند تا دیوار توانایی مقابله با فشار و نیروهای ناشی از وزن خود، باد و غیره را داشته باشد.
به طور معمول این عناصر غیر سازه ای با اتصال غیرگیردار در انتهای فریم ها و چارچوب های سازه نصب می شوند. تولید انواع مختلف وال پست ها در کارگاه ها توسط قوطی ها و نبشی ها صورت می گیرد که بیشترین طول آن ها باید حدودا چهل برابر ضخامت دیوار سازه های ساختمانی باشد.
وال مش یا وال پست مش چیست؟
وال مش یا وال پست مش به عنوان به روز ترین روش ها جهت استحکام بسیار بیشتر سازه های ساختمانی ارائه شده اند. این راهکار نوین دارای خصوصیات منحصر به فردی می باشد که در انواع دیگر وال پست ها وجود نداشته است. وال مش به صورت توری هایی هستند که دارای وزن، ابعاد چشمه و فاصله های متفاوت و از پیش تعیین شده ای هستند. از ویژگی های فوق العاده آن ها مقرون به صرفه بودن این محصولات است.
وال پست یا وال مش به دو صورت نواری و سراسری امکان اجرا و نصب در انواع سازه های مختلف ساختمانی را دارند. هنگامی که از این نوع وال پست استفاده می کنیم، احتمال آسیب و خراب شدن دیوار های داخلی و دیوار های اطراف سازه در مقابل زلزله بسیار کمتر خواهد شد.
یکی از خصوصیات بارز وال مش ها که باعث گردید با سرعت بسیار زیادی به جای وال پست ها از آن ها استفاده شود، نحوه اجرا و نصب بسیار راحت آن ها می باشد. هنگام نصب وال مش یا وال پست مش نیازی به نیرو های متخصص و حرفه ای نخواهید داشت، زیرا تنها پارامتری که در هنگام نصب آن ها بسیار اهمیت دارد، قرارگیری درست نوار وال مش یا مش و توری فایبرگلاس در جای خود میباشد.
مزایا و خصوصیات بسیار ویژه وال مش باعث شده است که جایگزین بسیار مناسب وال پست های قدیمی باشد. برخی از ویژگی های وال مش یا وال پست مش عبارت هستند از:
- نحوه نصب آسان آن ها نسبت به انواع وال پست های دیگر
- جلوگیری از ترک خوردگی دیوار ها
- جلوگیری از جمع شدگی ملات روی دیوار ها
- مقاوم بودن در مقابل هرگونه حرارت و خوردگی
- دارای مقاومت بالا در محیط های قلیایی مانند محیط های سیمانی
- با دوام بودن در بازه های زمانی طولانی تر
- داشتن مقاومت بسیار زیاد در مقابل کشش
- سازگاری با پلاسترهای گچی و سیمانی
با توجه به ویژگی های ذکر شده می توان نتیجه گرفت این نوع وال پست برای سازه های ساختمانی مزایای بسیار زیادی دارند. برخی از این مزایا به شرح زیر می باشند.
- حفاظت از ساختمان و سازه ها در مقابل عوامل محیطی مخرب
- داشتن قیمت مناسب آن ها که در مقایسه با روش های سنتی حدود پنجاه درصد هزینه ها را کاهش می دهند.
- مناسب ترین جایگزین جهت نگهدارنده ها یا وال پست های میانی
- هنگام استفاده از آن ها، می توان تمام واردار های قائم را به طور کامل حذف کرد.
- نیازی به هشتی گیرهای تقاطع دیوار ها نخواهیم داشت.
- در مقایسه با نمونه های سنتی، عملکرد بسیار بهتری در مقابل تست های لرزه ای دارند.
- دارای وزن سبک بوده و اجرا و نصب بسیار ساده ای دارند.
- قابلیت سازگاری با انواع سازه های آجری، بلوکی، سیمانی و غیره.
- هنگام نصب و اجرا، نیاز به مهارهای افقی مانند بست های فلزی ندارند.
اجزای تشکیل دهنده وال مش کدام است؟
با توجه به ویژگی های منحصر به فرد وال مش ها آن جزو وال پست نوین دسته بندی می شوند. جنس آن ها به صورت کلی از جنس مش فایبرگلاس AR می باشد. همچنین در برخی از مواقع در ساخت آن ها از توری و یا مش فیبر کربن استفاده می کنند. به صورت کلی اجزای تشکیل دهنده این دیوار های نوین عبارت هستند از:
- نوار وال مش (از جنس مش فایبرگلاس و یا کربن)
- پلاسترهای گچی یا پلاستر های سیمانی
- ناودانی یا نبشی های منقطع و کنترل کننده حرکت خارج از صفحه دیوار
- مصالح جدا کننده دیوار از قاب ساختمان از قبیل یونولیت و پشم سنگ
مش فایبرگلاس چیست؟
مش فایبرگلاس AR چیست؟ مش فایبر گلاس در واقع نوعی نوار وال مش می باشد که از جمله تولیدات نوین و به روز جهت مسلح سازی دیوار است. مش فایرگلاس کاربدهای متنوعی دارد که شاید بتوان مهمترین آن را استفاده از مش در وال پست مش دانست. واقع مش فایبر گلاس به شکل توری تولید می شود.
ساخت و تولید این محصول کاربردی و کامپوزیتی از الیاف های شیشه به همراه مواد پایه پلیمری صورت می گیرد. به علت طراحی خاص این محصولات، مقاوت بالایی در برابر محیط های قلیایی دارد و از این رو از آن به عنوان مش فایبرگلاس مقاوم در برابر قلیا یا به اختصار مش فایبرگلاس AR نام برده می شود.
عایق الکتریکی بسیار قوی، استحکام کششی و الاستیسیته، ضد حریق بودن و مقدار انبساط حرارتی از جمله ویژگی های بارز این توری کاربردی می باشند.
کاربردهای دیگر استفاده از مش فایبر گلاس به شرح زیر است.
- جهت ترمیم سطوح بتنی، درزها و شکاف ها مناسب می باشد.
- در مقابل مصالح ساختمان مقاوم می باشد.
- جهت تقویت و تثبیت مواد عایق مناسب می باشد.
- توانایی تقویت بافت طبیعی سنگ در سنگبری ها را دارد.
- جهت تقویت کردن نما های سنگ مرمر مناسب می باشد.
- توانایی ضد زلزله کردن سازه های ساختمانی با استفاده از مصالحی مانند قیر یکپارچه
- باعث افزایش مقاومت کششی و استحکام مصالح ساختمانی می شود.
- مش فایبر گلاس جهت زیرسازی یک محصول بسیار کارآمد می باشد.
- برای تقویت اتصالات و نقاط تلاقی دیوار ها از مش فایبر گلاس استفاده می کنند.
- داشتن سازگاری با رزین های مختلفی که جهت تقویت کف و سطوح ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.
- جهت تعمیر ترک ها در ساختمان و جلوگیری از به وجود آمدن مجدد آن ها (توری فایبرگلاس ترک گیر)
پلاستر ویژه وال مش چیست؟
جهت پوشش برخی از سطح های بزرگ در اجرای دیوار هایی که نازک کاری آن ها انجام شده است، از توری مش فایبرگلاس استفاده می کنند. از آن سو مهمترین مزایای این محصولات نحوه اجرا و نصب بسیار راحت آن ها نسبت به وال پست های فلزی می باشد.
جهت اجرای مش فایبرگلاس آن ها تنها کافی است که در یک پلاستر ویژه وال مش، آن ها را قرار داد. حال سوالی که پیش می آید این است که پلاستر ویژه وال مش چه می باشد؟
“دو پلاستر سیمانی و پلاستر گچی از بهترین مصالح ویژه وال مش می باشند.”
پلاستر سیمانی از برترین متریال های مورد استفاده جهت نصب نوار وال مش است که از یک لایه پوششی از جنس سیمان تولید می شود، این پلاستر ها از دوام و کیفیت بسیار بالایی برخوردار می باشند.
نحوه ی اجرای پلاستر ویژه وال مش چگونه است؟
بارزترین ویژگی این محصول جهت نصب انواع وال پست های نوین مانند وال پست مش فایبر گلاس می باشد. البته نباید فراموش کرد که از این محصولات می توان برای پوشش سطوح مختلف دیگر مانند بتنی، دیوار های بلوکی و غیره استفاده کرد.
مهمترین ویژگی استفاده از این نوع محصولات این است که سطوح پلاستر شده دارای مقاومت بسیار بیشتری در برابر عوامل محیطی خواهند بود. از دیگر نکات حائز اهمیت این محصولات تعمیرات بسیار راحت آن ها در مقایسه با سایر دیوار ها می باشد.
از انواع دیگر پلاستر هایی که در وال مش ها به وفور از آن استفاده می کنند، پلاستر گچی نام دارد. جهت جلوگیری از رشد قارچ و باکتری در سطوح، از این پوشش استفاده می شود. به صورت کلی دو پلاستر گچی و سیمانی جهت اندود کردن مش فایبرگلاس به شدت کاربرد دارند.
وال مش جایگزین وال پست سنتی و فلزی
از آن جایی که در وال پست سنتی از اتصالات فلزی و پیچی استفاده می کردند، اجرای آن نسبت به وال مش ها دشوارتر بوده است، اما امروزه از روش وال مش به جای وال پست سنتی و فلزی استفاده می کنند. برخی از تفاوت های وال مش با وال پست سنتی که منجر به جایگزینی آن شده است عبارت هستند از:
- اجرای روش وال پست سنتی نیازمند نیروی ماهر و با تجربه می باشد.
- اجرای روش وال پست سنتی نیازمند زمان بیشتری نسبت به وال مش می باشد.
- در روش وال مش تنها کافی است توری FRP در یک پلاستر سیمانی یا گچی اجرا شود.
- وال پست های سنتی نسبت به وال مش فایبر گلاس ها بسیار سنگین تر می باشند.
- از نظر اقتصادی وال مش بسیار مقرون به صرفه تر می باشد.
- مراحل حمل و نقل وال مش بسیار راحت تر می باشد.
- انواع مختلف وال مش را می توان به راحتی در انبار ها نگهداری کرد.
عوامل مؤثر بر عملکرد وال پست مش دیوار چیست؟
هنگام طراحی وال پست مش دیوار، چند عامل جهت اجرای عملکرد صحیح آن حائز اهمیت هستند که در ادامه به طور مختصر توضیح خواهیم داد.
- خمش دیوار در طراحی آن ها باید از نوع یک طرفه و به صورت قائم باشد. یعنی دیوار دارای محدودیت طولی نباشد. در این مواقع احتیاجی به اجرای وادار های قائم نمی باشد.
- اگر نازک کاری و پلاستر مورد استفاده شده در سطوح از جنس سیمان است، باید از الیاف شیشه مصرفی در مقابل قلیا جهت مقاوم سازی استفاده کرد.
- ارتفاع دیوار، ضخامت دیوار، تعداد طبقات ساختمان، مصالح ساختمان، سرعت باد غالب در منطقه و میزان ریسک پذیری منطقه در برابر زلزله از دیگر عوامل موثر بر عملکرد این محصولات بر دیوار می باشد.
وال پست مش چگونه در ساختمان اجرا می شود؟
جهت اجرای وال پست مش در ساختمان رعایت دو نکته بسیار اهمیت دارد. ابتدا باید دیوار هایی که دارای ارتفاع بیش از 1.8 متر هستند را از دو طرف به وال پست متصل کرد. پس از آن اگر از کلاف عمودی در دیوار ها استفاده کرده اید، دقت داشته باشید که حداکثر طول دیوار ها در میان دو کلاف از 6 متر بیشتر نباشد.
اگر طول دیوار های میان دو کلاف از 6 متر تجاوز کرد باید متناسب با هر 6 متر از یک نبشی استفاده کنید. این نکته را فراموش نکنید که اگر طول دیوار بیش از 40 برابر ضخامت آن شود، باید جهت ساخت آن از کلاف ها استفاده کنید.
مهمترین نکات اجرایی وال مش دیوار که باید رعایت شود کدامند؟
برخی از مهمترین نکاتی که هنگام اجرای وال مش دیوار باید رعایت کرد به شرح زیر هستند.
- دیوار از قاب باید جدا شود.
- نحوه اتصال دیوار و قاب توسط نبشی های منقطع به صورت اتصال کشویی انجام شود تا داخل صفحه امکان حرکت وجود داشته باشد.
- فضای داخل دیوار و قاب به وسیله مصالح متراکم پر شده است بنابراین از یک شبکه الیاف به روی مواد متراکم جهت جلوگیری از ایجاد ترک در نازک کاری استفاده شود.
- در نقطه تقاطع دیوار های خارجی و داخلی از بست های ارتجاعی U شکل استفاده شود.
- استفاده از یونولیت و پلاستوفوم در وال مش.
- از جوش دادن نبشی به دیوار خودداری شود.
- اتصال نبشی توسط جوش به تیر بلامانع می باشد.
- در اطراف بازشو ها قرار دادن شبکه الیاف ضرورت دارد.
- الیاف ها باید رو به روی هم در دو سمت دیوار ها اجرا شوند.
- جهت نگهداری الیاف ها به روی بلوک ها استفاده کردن از میخ مجاز می باشد اما تثبیت نهایی باید توسط نازک کاری انجام شود.
- لبه های انتهای الیاف در بالای دیوار باید روی دیوار بازگردد.
- لبه های انتهای الیاف در پایین دیوار باید روی کف بازگردد.
- اعمال رنگ بر نبشی وال مش.
همچنین جهت اجرای وال مش چند پارامتر اصلی و مهم جهت تعیین کردن مقاطع مناسب برای اجرای وال پست وجود دارد که عبارت هستند از:
- توجه به ارتفاع دیوار
- توجه به ضخامت دیوار
- تعداد طبقات ساختمان
- مصالح مورد استفاده در ساختمان
- سرعت باد غالب در منطقه
- میزان ریسک پذیری منطقه در مقابل خطر زلزله
هزینه اجرای وال پست مش چقدر است؟
با توجه به توضیحات داده شده در رابطه با وال مش ها از اساسی ترین سوالاتی که پیش می آید، در مورد هزینه و قیمت اجرای وال پست مش می باشد.
در این رابطه باید بگوییم که عوامل موثر بسیار زیادی بر قیمت اجرای وال پست مش تاثیرگذار خواهند بود. برای مثال قیمت قطعاتی که در اجرای وال پست از آن ها استفاده می شود به شدت مهم است.
نوع اتصالات در وال پست مش از عوامل موثر دیگر در تعیین قیمت نهایی وال مش ها می باشد. همچنین با توجه به قیمت نوسانات آهن آلات و ارز، نمی توان یک قیمت ثابت برای اجرای وال پست مش در نظر گرفت.
از دیگر عوامل بسیار مهم در هزینه اجرای انواع وال پست مش، دستمزد پیمانکاران جهت اجرای وال مش ها می باشد. از آن جایی که قیمت پیشنهادی هر پیمانکار جهت اجرای این وال های نوین متفاوت می باشد، بهتر است سابقه ی آن ها را بررسی کنیم تا بتوانیم بهترین انتخاب را داشته باشیم.
با توجه به نکات گفته شده نمی توان یک قیمت مشخص برای وال مش ها اعلام کرد، اما به طور کلی هزینه ی اجرای وال پست مش از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است.
جمع بندی و سخن پایانی
با توجه به رخ دادن حوادث ناگواری مانند زلزله که موجب تحمیل خسارات جبران ناپذیر فراوانی می شود، هر یک از ما به دنبال چاره ای جهت استحکام ساختمان ها و سازه ها هستیم. با استحکام و استقامت سازه های ساختمانی می توان از بروز بسیاری از خسارت های جانی و مالی جلوگیری کرد.
بنابراین بهترین کار این است که چاره ای جهت مقاومت و پایداری ساختمان ها بیابیم. تا به امروز راهکارهایی که به استحکام سازه های معماری در برابر حوادث کمک کرده، با استقبال عمومی همراه بوده است.
یکی از بهترین و تضمینی ترین روش های نوینی که تا کنون در این زمینه ارائه شده است استفاده از وال پست مش می باشد. روش وال پست مش از آن دسته روش های نوینی است که، امروزه با استقبال بی نظیری مواجه شده است.
وال مش ها علاوه بر افزایش استحکام سازه ها، صرفه اقتصادی هم دارند. با توجه به اطلاعات داده شده در این مقاله شما می توانید از انواع مختلف وال پست مش استفاده کنید.
حال که با تمام اصول اجرایی وال پست مش در این مقاله آشنایی پیدا کرده اید، به راحتی می توانید با انتخاب یک تصمیم درست جهت مقاوم سازی ساختمان های خود اقدام کنید.
همچنین جهت داشتن اطلاع از نحوه اجرا، نصب، هزینه و غیره می توانید با کارشناسان مجموعه ما در ارتباط باشید. مشاورین ما پس از دریافت اطلاعات لازم، شما را در هر زمینه ای که لازم باشد راهنمایی خواهند کرد.
بنابراین شما می توانید با رعایت اصول اجرایی مهم به اجرای وال پست مش در سازه های خود بپردازید.
بدون دیدگاه